Kateřina Lustigová - blogerka roku
Hovězí na víně:

Když jsem začala hledat nějakej dobrej recept na hovězí na víně, všude mi vyjížděla Julia Child a její Boeuf bourguignon. Původně jsem ho dělat chtěla, ale pořád nemám tu troubu, takže si ho nechám na příště. Dnešní hovězí na víně je sice dost podobný, ale přece jenom trošku snažší. Počítejte s tím, že se maso musí nejdřív naložit den dopředu. V receptu najdete jako přílohu batátový pyré, ale můžete udělat i klasickou kaši nebo podávat jenom s bagetkou. Tak pojďme na to:)

pb120673
Co budete potřebovat:

4 porce, 2-3 hodiny + 12 hodin marinování

Na hovězí:
1 kg hovězího zadního
lahev červeného suchého vína
2 stonky řapíkatého celeru
2 střední mrkve
1 větší cibule
6 stroužků česneku se slupkou
3 kuličky nového koření
5 kuliček černého pepře
3 bobkové listy
1 celá skořice
1 snítka rozmarýnu
1 snítka tymiánu
1 lžíce másla
3 lžíce olivového oleje
hovězí vývar nebo voda na podlití

Na batátové pyré:
4 střední batáty
1 lžíce másla
trochu mléka

Postup:

Maso jsem si nakrájela asi na 5 cm kostky a dala do hrnce. K němu jsem přidala na půl kolečka nakrájenou mrkev a celer, na větší kousky cibuli, česnek i se slupkou a všechno koření a bylinky. Obsah hrnce jsem nakonec zalila vínem, na hrnec jsem dala pokličku a nechala jsem 12 hodin v lednici.

Na druhej den jsem oddělila do tří mističek maso, šťávu i zeleninu. Maso jsem osušila papírovou utěrkou, aby se líp opeklo a osolila jsem ho. V čistym hrnci jsem rozpálila olej a orestovala jsem na něm maso dozlatova (nechte ho opéct pořádně ze všech stran a co nejmíň s ním míchejte). Pak jsem přidala zeleninu a nechala jsem ji taky trošku opéct. Všechno jsem pak zalila vínem z marinády, dala pod pokličku a nechala asi 2,5 hodiny dusit. Pravidelně jsem se chodila dívat pod pokličku a když byla potřeba,  maso jsem trošku podlila. Taky jsem to sem tam promíchla. Hotovo je ve chvíli, kdy se maso krásně rozpadá a šťáva je tak akorát hustá. Může to trvat klidně až tři hodiny. Na závěr přidejte lžíci másla, dosolte a dopepřete podle chuti.

Jako přílohu jsem dělala pyré z batátů. Batáty jsem oloupala a nakrájela na menší kostky. Dala jsem je vařit do osolený vody asi na deset minut. Hotový jsou ve chvíli, kdy nám nůž krásně projde skrz. Musí bejt měkký, ale ne rozvařený. Pak jsem slila vodu, přidala máslo a ručním mixérem rozmixovala. Postupně jsem pak přidávala mlíko, dokud nevznikla pro mě ideální konzistence. Nemám ráda řídký pyré, takže s mlíkem vždycky zacházím opatrně. Na závěr podle potřeby solím.

PS: Koření v omáčce nechávám, ale pokud vám vadí, můžete ho vyndat. Z omáčky můžete taky po uvaření maso vyndat a rozmixovat ji…

Tak šup do kuchyně!

K.

pb110552
pb120644
pb120659
pb1206811