Domácí těstoviny:

Když mi dřív někdo řekl, že dělá domácí těstoviny, představovala jsem si hodiny v kuchyni a strašný složitosti. Jenže pak jsem zjistila, jak jednoduchý to je a od tý doby si je doma dělám taky. Jasně, že nejsou tak rychle hotový jako ty z pytlíku, ale věřte, že chutnaj úplně jinak. Mnohem líp! Neříkám, že si ty z pytlíku nekupuju, ale jednou za čas je potřeba si dopřát tu pravou Itálii.

Receptů na těstoviny existuje strašně moc. Liší se vždycky v poměru semoliny a klasický hladký mouky. Mně se osvědčil poměr 50:50, ale najdete určitě i jinej poměr. Obecně platí, že na 100 g mouky přijde jedno vejce.

Těsto taky hodně rychle osychá, takže pokud s nějakou částí těsta nepracujete, mějte ji přikrytou potravinovou fólií.

p7270373
Co budete potřebovat:

4-6 porcí, 1 hodina

200 g hladké mouky (nejlépe typ 00)
200 g semoliny (mouka z tvrdé pšenice)
4 vejce
špetka soli
voda podle potřeby (cca 2 lžíce)
semolina na podsypávání

strojek na těstoviny nebo váleček
potravinová fólie

Postup:

Oba druhy mouky jsem nasypala na hromadu a uprostřed jsem udělala obří důlek. Do něj jsem vyklepla vajíčka a přidala špetku soli. Takhle připravený ingredience jsem začala zpracovávat rukama v hladký těsto. Občas jsem přidala trošičku vody a pracovala jsem dál. Trvalo to asi deset minut a chce to trošku trpělivosti a síly. Výsledkem by mělo bej kompaktní a hladký těsto, který nebude moc suchý, aby se nedrolilo. Pokud je moc suchý, přidejte ještě trošku vody. Vypracovaný těsto jsem zabalila do potravinový fólie a dala do lednice aspoň na 30 minut odpočívat. Můžete ale nechat klidně i dýl.

Odpočinutý těsto jsem vyndala z lednice a rozdělila ho na čtyři díly. Z každýho dílu jsem pak rukama vytvořila silnější placku, kterou jsem následně začala zpracovávat ve strojku na těstoviny. Na strojku jsem si nastavila nejdřív nejširší vzdálenost válečků (u mě je to nula) a asi pětkrát jsem těsto projela na tuhle velikost. Pak jsem postupně přecházela na další stupně a u každýho jsem těsto projela dvakrát. Čím vyšší číslo, tím menší rozestup válečků ve strojku a tím tenčí těsto na těstoviny. Já mám na strojku nejtenčí číslo 9, ale na tagliatelle mi přišla ideální šířka těsta na číslo 6. Těsto by mělo prosvítat a měli bysme přes něj vidět trochu prsty. Pokud budete používat váleček, bude vás tahle šířka těsta stát celkem hodně sil. Těsto totiž musí bejt fakt tenký, protože ve vodě dost nabyde.

Když máte krásně vyválenej plát těsta, je na vás, jakej druh těstovin si z něj uděláte. Já zvolila tentokrát tagliatelle a použila jsem opět můj strojek na těstoviny. Pokud ho nemáte, tak si plát těsta pořádně posypejte semolinou, poskládejte ho několikrát přes sebe a nakrájejte ho na tenký nudle. Pokud strojek máte, rozdělte si plát těsta tak na tři části (podle toho, jak chcete mít dlouhý ty těstoviny) a postupně je nakrájejte přes nástavec.

Hotový těstoviny vždycky hned POŘÁDNĚ prosypte semolinou, aby se vám k sobě nepřilepily a dejte je pod potravinovou fólii. Nejlíp tak, aby se jich fólie nedotýkala, protože by se na sebe těstoviny mohly tlačit a mohly by se slepit. Ideální je hlubší talíř nebo miska.

Ve vroucí osolený vodě jsem je pak vařila tak 2-3 minuty. Měly by bejt uprostřed ještě lehce trvdý, takzvaně “na skus”.

Recept na rajčatovou omáčku s ricottou a pancettou najdete zde.

PS: Strojek na těstoviny jsem vyhrála v soutěži Food Blog Roku:)

Tak šup do kuchyně!

K.

p7270278
p7270280
p7270293
p7270294
p7270382
p7270317
p7270320
p7270331
p7270344
p7270366
p7270345
p7270371
p7270390
p7270433