Domácí kachní paštika:

Není snad nikdo, kdo by neochutnal paštiku. Bez paštiky se neobešla žádná škola v přírodě ani svačina od mámy. Pokud si ale paštiku uděláte doma, pozvednete ji z obyčejný svačiny na luxusní pokrm, kterej potěší každou návštěvu. Paštiku si můžete připravit asi na milion způsobů. Já dělala tentokrát z kachních jater, ale použít můžete i játra kuřecí. Kachní mám ale radši, protože mají o dost výraznější chuť.

A pokud nejste zrovna fanoušci jater, tak nezoufejte, protože Adam i ostatní moji kamarádi játra nesnáší, ale paštika jim i tak chutnala (jedinej, kdo to nedá, je Nikča):D

p6160306jj
Co budete potřebovat:

cca 900 g kachních jater
1 velká cibule
1 větší stroužek česneku
2 dcl červeného suchého vína (ke kuřecí paštice zvolte spíš bílý suchý víno)
150 g másla (100 g do paštiky a 50 g na finální zalití hotové paštiky)
100 ml smetany ke šlehání
svazek čerstvého tymiánu
3 hrsti sušených brusinek
3 hrsti mandlových plátků
sůl a čerstvě mletý pepř

brusinková marmeláda (dávám ji dolu do nádoby s paštikou)
opečené pečivo k podávání (chleba, francouzská bagetka, tousty..)

Postup:

Ze všeho nejdřív jsem játra zbavila přebytečnejch blan a všeho, co se mi na nich nelíbilo, aby byla paštika co nejjemnější. Očištěný játra jsem nakrájela na stejně velký kousky (cca 4×4 cm) a trochu osušila papírovou utěrkou. (Když tohle zvládnete, tak máte za sebou tu nejhorší část. Nebudeme si nic nalhávat, čištění a krájení vnitřností není úplně super). Pak jsem si nakrájela na půl kolečka cibuli, najemno česnek a na pánvi jsem rozpustila 100 g másla. Cibuli jsem nechala na másle změknout a přidala jsem k ní tak na půl minuty česnek. Pak jsem přidala nakrájený játra a nechala jsem je zatáhnout (znamená to, že jsem počkala, až játra dostanou typicky šedohnědou barvu, ale nebudou ještě uvnitř hotová). Když se játra zatáhla, podlila jsem je vínem a přidala velkou hrst čerstvýho tymiánu. Jemně jsem směs promíchala a nechala jsem odpařit alkohol z vína. Játra se mezitím ve víně dodělala, já je osolila, opepřila a stáhla z ohně. Hotová játra musí trošku pružit, když na ně sáhnete prstem nebo vařečkou. Tak poznáte, že jsou vevnitř šťavnatá. 

Takhle připravenou směs jsem nechala chvíli vychladnout na plotně a pak jsem ji přemístila do mixéru (pokud vám zbylo v pánvi hodně šťávy, nepřidávejte ji všechnu, ať není paštika moc řídká – radši ji přidávejte pak postupně). Přidala jsem sušený brusinky, mandle, polovinu množství smetany a začala jsem mixovat. Postupně jsem přidávala ještě další smetanu a šťávu z jater, dokud jsem nedostala ideální konzistenci. Na závěr jsem přidala hrst čerstvýho tymiánu, dochutila jsem solí a pepřem a ještě jednou jsem směs pořádně promixovala. Do hotový paštiky pak můžete ještě přimíchat větší kusy brusinek nebo mandlí, pokud to tak máte rádi. 

Před aranžováním jsem si ještě v kastrůlku rozpustila zbytek másla a přidala do něj trošku tymiánu na vůni.

Hotovou paštiku jsem aranžovala do skleniček tak, že na dno jsem dala trošku brusinkový marmelády, na tu jsem dala paštiku (tu jsem hezky do skleničky upěchovala pomocí lžičky a dřevěný špejle) a zalila rozpuštěným máslem nebo i sádlem. Máslo nalijte na paštiku tak, aby byla pod ním celá schovaná, jinak oschne. Na závěr jsem ji ozdobila brusinkama, mandlema a tymiánem. 

Skleničky jsem pak dala do lednice a nechala spolu s máslem pořádně zatuhnout.

Podávala jsem s opečeným chlebem, ale hodí se i opečená bagetka nebo toust. 

Tak šup do kuchyně!

K.

Více receptů najdete v mojí kuchařce My Cooking Diary, kterou můžete koupit u mě v E-SHOPU

p6150164vv
p6150168bb
p6150167oo
p6150180tt
p6150188aa
p6150193yy
p6150200ee
p6150209ii
p6150211kk
p6150213zz
p6150216gg
p6160310pp
p6160285xx
p6160263ff