Domácí bulky na burgery:

Když si doma chcete udělat burgery, tak máte dvě možnosti. Buď si koupíte tu šílenost, co prodávaj v obchodech nebo se pustíte do těch domácích. Domácí bulka sice nějakej ten čas zabere, ale věřte mi, že je to naprosto nesrovnatelnej rozdíl s tou kupovanou.

Dlouho jsem zkoušela různý recepty, ale nikdy jsem nebyla s bulkou úplně spokojená. Buď byla tvrdá, málo nadejchaná nebo se s těstem vůbec nedalo pracovat. Po několika zoufalejch pokusech jsem je zkusila udělat z našeho skvělýho kynutýho těsta na moravský koláčky a zjistila jsem, že jsou skvělý! Jsou sladší, jsou nadejchaný, s těstem se skvěle pracuje a vždycky se mi povedou. Tak doufám, že se povedou i vám a uděláte si tak ten nejlepší domácí burger na světě!

PS: Tohle těsto je fakt hodně univerzální, takže z něj můžete udělat jak kynutej koláč se švestkama, moravský koláčky, čerstvý domácí houstičky, tak i ty bulky na burgery:)

p7051011
Co budete potřebovat:

cca 12 větších bulek, 20 minut příprava + 60 minut kynutí těsta + 15 minut pečení

Na těsto:

500 g hladké mouky
2 žloutky
1 vejce
160 ml slunečnicového oleje
špetka soli

Na kvásek:

250 ml vlažného mléka
40 g cukru moučka
42 g čerstvého droždí

mák, sezam nebo kmín na posypání bulky
pečící papír
hladká mouka na pomoučení pracovní plochy

Postup:

Ve velký míse jsem si smíchala prosátou mouku a přidala jsem vejce, žloutky, špetku soli a olej. Ve druhý nádobě (normálně používám vysokou odměrku, ale měla jsem ji v myčce, tak jsem použila klasickou misku – vyšší nádoba je lepší) jsem smíchala cukr s vlažnym mlíkem a přidala jsem rozdrobený droždí. Nádobu jsem dala do trouby (50°C) a počkala jsem, až vzejde kvásek. Kvásek jsem přelila pak do mísy s moukou a začala jsem zpracovávat těsto. Trvá to minimálně deset minut a dá to fakt dost zabrat. Já si k tomu sedla, mísu jsem si položila na klín a vařečkou jsem těsto odlepovala ode dna misky, dokud těsto nebylo krásně hladký a sjednocený. Dala jsem si dvakrát malej oddych, protože ta ruka z toho fakt bolí:D Zpracovaný těsto jsem poprášila hladkou moukou, přendala do čistý misky, misku jsem přikryla utěrkou a nechala jsem těsto hodinu kynout v troubě na 50°C (nebo na jinym teplym místě).

Při přípravě těsta se vám nemusí podařit dvě věci. Za prvý vám nevzejde kvásek. Pro tyhle případy si kupte vždycky víc droždí, ať nemusíte letět do krámu v zástěře (několikrát se mi to stalo). Může to bejt tim, že jste třeba použili moc teplý mlíko. Musí bejt vlažný, protože moc horký mlíko kvásek zabije. Nebo byly špatný kvasnice. A za druhý špatně vypracujete těsto. Do toho se musí během zpracování dostat vzduch (toho docílíme právě tím neustálým odlepováním těsta ode dna vařečkou). Doporučuju trpělivost a vytrvalost. To je u kynutýho těsta základ.

Po vykynutí jsem těsto dala na poumoučenou pracovní plochu, znovu jednou lehce propracovala a začala jsem odkrajovat 90-100 g kousky těsta. Z těch jsem udělala placku a přehnula všechny kraje doprostřed tak, aby byl horní povrch bulky co nejhladší a vespod byl ten spoj. Zní to složitě, ale fakt je to jednoduchý. Pokud těsto nebude zas tak hladký nahoře, tak vám pravděpodobně praskne, ale na chuti to vůbec nic nemění a možná to vypadá pak i líp..víc domácky:)

Hotový bochánky jsem pak přendala na plech s pečícím papírem, potřela vejcem, posypala sezamem, mákem a kmínem (podle chuti zvolte, co máte nejradši) a dala péct do vyhřátý trouby na 200°C na 15 minut. U horkovzdušný trouby stačí na 180°C. Řiďte se barvou bulek. Měly by krásně ztmavnout.

Já je dělám vždycky den předem a pak je na druhej den rozříznu a opeču na grilu. Tak mi chutnaj nejvíc, ale určitě je můžete použít hned ten den:)

Pokud chcete menší burgery, tak odkrajujte menší kousky těsta. Na mini burgery dělám tak 45-50 g těsta na jednu bulku:)

Jsem zvědavá na vaše výtvory♥

Tak šup do kuchyně!

K.

Více receptů najdete v mojí kuchařce My Cooking Diary, kterou můžete koupit u mě v E-SHOPU

p7050945
p7050947
p7050953
p7050956
p7050960
p7050966
p7050971

p7050974
Spodní část bulky

p7050979
Horní část bulky
p7050987
p7050998
p7051008
p7061081
p7061092