Cuketové placky s jogurtovým dipem:

Nevím, jestli jsem vám to už říkala, ale miluju placky na všechny způsoby. Květákový, bramborový, brokolicový, cuketový..Je mi to jedno. Nechápu, proč tady ještě nemám žádnej recept na ně. Minulej víkend jsme každopádně ty cuketový dělaly s mámou a tetou na chalupě a já dala rychlo postup/recept na Instagram. Myslela jsem, že to bude jako návod stačit, ale po tý záplavě zpráv a žádostí o přesnej recept jsem nemohla jinak. Nebudu vám ale lhát. Všechny tyhle placky dělám vždycky od oka a tak jsem dneska poprvý vážila a zkoumala přesný poměry.

Jinak pár takovejch doplňujících informací…Já strouhám cuketu najemno, mám ráda takovou víc “těstíčkovou” konzistenci, ale můžete ji nastrouhat i nahrubo, pokud máte radši větší kousky zeleniny. Pak budete potřebovat i míň mouky. Do receptu na těsto jsem taky uvedla sušený bylinky, ale pokud budete mít ty čerstvý, je to určitě lepší varianta.

Co budete potřebovat:

15 placek, 20 minut + smažení 

Na placky:

1,5 kg cukety
2-3 šťastná vajíčka
100-150 g hladké mouky
1 zarovnaná lžička majoránky
1 zarovnaná lžička oregána
2 větší stroužky česneku
sůl a čerstvě mletý pepř

slunečnicový nebo řepkový olej na smažení
kuchyňské papírové utěrky na přebytečný olej

Na jogurtový dip:

150 g farmářského bílého jogurtu
hrst čerstvé pažitky
hrst čerstvé hladkolisté petrželky
sůl a čerstvé mletý pepř

Postup:

Cuketu jsem pořádně omyla, nastrouhala najemno, přidala k ní asi zarovnanou lžičku soli a promíchala. Směs cukety a soli jsem nechala 15 minut odležet, aby cuketa pustila vodu. Rukou jsem pak cuketu “vyždímala” od přebytečný vody a dala do čistý misky. Přidala jsem vajíčka, mouku, prolisovanej česnek, majoránku, oregáno, pepř, sůl (s tou už opatrně) a promíchala jsem. Vajíček a mouky dávejte vždycky na začátek míň a postupně přidávejte podle potřeby a konzistence. Každá cuketa je jiná, pouští jiný množství tekutiny a nejde proto úplně přesně napsat kolik čeho.

Jak je na tom těsto jsem zjistila úplně jednoduše. Rozpálila jsem pánev s olejem na střední stupeň, udělala zkušební placku a ochutnala ji. Krásně jsem tím poznala, jestli se těsto trhá, jestli je dostatečně dochucený (sůl, pepř, česnek, bylinky) a nebo jestli není uvnitř moc mokrý. Jde o to, aby těsto bylo spíš hustší, krásně kompaktní a na pánvi se netrhalo. Pokud je řídký, přidejte ještě mouku, pokud se na pánvi bude trhat, přidejte do těsta ještě vejce.

Ve chvíli, kdy mělo těsto ideální konzistenci a chuť, jsem z něj začala dělat pomocí lžíce placky. Já dělala trošku větší, ale tenčí. Doporučuju smažit na středním stupni, aby se placky propekly uvnitř a zároveň byly krásně dozlatova. Do pánve je taky fajn dát větší množství oleje tak, aby se placky smažily rovnoměrně. Hotový placky jsem odkládala na papírový kuchyňský utěrky, abych se zbavila přebytečnýho oleje.

Mezi smažením placek jsem si smíchala jogurt s najemno nasekanou pažitkou a petrželkou, pepřem a trochou soli.

Placky jsme pak nechala lehce vystydnout a pak je namáčela do připravenýho dipu.

Tak šup do kuchyně!

K.