Kateřina Lustigová - blogerka roku
Chilli con carne:

Koupila jsem mletý hovězí maso a nechtěla jsem zase dělat boloňskou omáčku, protože ji dělám pořád. Tak jsem se rozhodla udělat chilli con carne a když jsem ho vařila, tak mi došlo, že je to vlastně skoro to samý, akorát se tam dává jiný koření. Místo tymiánu a rozmarýnu tam dáte chilli a římskej kmín a místo těstovin si k tomu dáte rejži. Ve výsledku máte ale vlastně úplně jiný jídlo a to mě na vaření strašně baví.

Co mě ještě baví je, že když si projedete většinu receptů na Chilli con carne na internetu, tak se všude píše o přidávání čokolády do omáčky jako o tajný ingredienci. Přitom nepřidat do tohodle jídla čokoládu je vlastně skoro to samý, jako když do jahodovejch knedlíků nedáte jahodu…Ne, není to to samý, ale víte jak to myslím:)

Jinak já jsem toho klasicky dělala hodně, protože to Adam naprosto miluje a taky mám hodně hladovejch sousedů. Vy si to můžete vydělit dvěma nebo si klidně to, co zbyde (pokud vůbec něco), zamrazte!

p6220635
Co budete potřebovat:

90 minut, 6-8 porcí

Na omáčku:

800 g mletého hovězího masa
3 lžíce olivového oleje
1 střední červená cibule
1 menší mrkev
2 velké stroužky česneku
4 lžíce rajčatového protlaku
1 lžička kajenského pepře
1/2 lžičky mletého římského kmínu
2 plechovky krájených rajčat (800 g)
1 plechovka červených fazolí (400 g)
2 menší rajčata
300 ml hovězího vývaru (pokud nemáte domácí vývar, dejte vodu – hlavně ne bujónovou kostku)
1 velká kostička 80% čokolády
1 čerstvá chilli paprička
2 lžičky třtinového cukru
sůl a čerstvě mletý pepř

Na rýži:

2 hrnky jasmínové rýže
3 hrnky vody
šťáva z jedné limetky
1 lžička soli

Čerstvý koriandr, limetka a červená cibule k podávání

Postup:

Nejdřív jsem si připravila všechnu zeleninu. Cibuli i česnek jsem si nakrájela najemno, mrkev nastrouhala, rajčata nakrájela na menší kostičky a chilli papričku na kolečka. Na oleji jsem si pak orestovala doměkka cibuli s mrkví – na mírnym ohni, ať to nespálíte. Pak jsem přidala česnek a po minutě kajenskej pepř a římskej mletej kmín. Když se koření rozvonělo, přidala jsem rajčatový protlak a pořádně promíchala s kořením a zeleninou. Na tuhle směs jsem pak přidala maso, který jsem pomocí vařečky rozdrobila na nejdrobnější směs. Ve chvíli, kdy se maso zatáhlo, jsem přidala nakrájený rajčata, rajčata z plechovky, čerstvý chilli podle chuti, sůl, pepř a vodu. Takhle jsem směs nechala vařit pod pokličkou asi hodinu a během vaření jsem kontrolovala, jestli se mi nepřipaluje. Pokud by se směs připalovala, přidejte ještě vodu nebo vývar. Jako tekutinu můžete použít i trošku nálevu z fazolí. Asi deset minut před koncem vaření jsem přidala fazole(bez nálevu) a na úplný závěr kostičku čokolády a třtinový cukr. Pak už stačilo jen ochutnávat a dochucovat solí, pepřem, cukrem a případně limetkou.

Během vaření omáčky jsem si udělala rejži. Jako první jsem rozehřála troubu na 200°C.  Pak jsem rejži propláchla vlažnou vodou, ve velkym hrnci jsem si rozpálila olej a rejži jsem na něm orestovala. Pak jsem ji zalila vodou, přidala jsem sůl, šťávu z limetky a počkala jsem, až bude voda těsně pod povrchem rejže. V tu chvíli jsem hrnec přiklopila pokličkou, dala jsem ho do trouby, troubu jsem vypnula a rejži jsem tam nechala dojít na 20 minut. Pak jsem rejži vytáhla, odklopila jsem pokličku, načechrala jsem ji vařečkou a nechala jsem odpařit páru.

Hotový jídlo jsem zdobila čerstvou chilli papričkou, plátkem limetky a čerstvým koriandrem♥

PS: Ve velkym hrnci jsem vařila rejži, takže jediný, v čem to šlo vařit, byl wok..a taky to jde:D

Tak šup do kuchyně!

K.

Více receptů najdete v mojí kuchařce My Cooking Diary, kterou můžete koupit u mě v E-SHOPU

p6220605
p6220611
p6220617
p6220621
p6220624
p6220633