Kateřina Lustigová - blogerka roku
Bircher Muesli:

Za tím cizím názvem nehledejte nic složitýho. Je to vlastně ovesná kaše přes noc, kterou si dochucujete podle sebe. Základem je vločky přes noc (nebo prostě tak na 10 hodin) namočit do nějaký tekutiny. Za tu dobu totiž vločky tekutinu nasáknou a vznikne kaše. Vločky se tak nemusí vařit a jsou ještě výživnější. Původní recept je malinko jinej, ale dá se s ním opravdu dobře pracovat a měnit ho. Mně chutná teď hodně verze s pomerančovou šťávou a citrusovou kůrou, ale u mě v kuchařce najdete třeba i verzi s jogurtem a bez citrusů. Na závěr přidávám například granolu, ale můžete použít i oříšky nebo jenom ovoce. Je to čistě na vaší chuti.

Největší výhoda je, že si ji večer připravíte a ráno jenom přistrouháte jablko a můžete rovnou podávat. Nebo si ji i s krabičkou vzít třeba do práce.

A pokud se vám do toho nechce, zajděte ho ochutnat třeba do Kavárny co hledá jméno, dělaj ho tam super a inspirovalo mě to udělat tenhle recept na blog.

Jo a jinak..Ten název je podle receptu švýcarskýho doktora Birchera, kterej doporučoval už dávno nevařený vločky svejm pacientům.

Co budete potřebovat:

Na muesli:

100g jemně mletých vloček (používám Emco)
200 ml mléka (typ mléka záleží na vás – kokosové, mandlové, sójové, klasické kravské..)
100 ml čerstvé pomerančové šťávy
2 lžíce javorového sirupu
2 lžíce chia semínek
šťáva z půlky citrónu
citrónová a pomerančová kůra podle chuti
1/2 nastrouhaného jablka i se slupkou (mám ráda ty zelený kyselý)

Na servírování:

ovoce podle chuti
granola (ideálně domácí)
čerstvá máta
javorový sirup

Postup:

Je to vlastně strašně jednoduchý. V misce jsem smíchala vločky s mlíkem, čerstvou pomerančovou šťávou, citrónovou šťávou, s chia semínkama a javorovým sirupem. Podle chuti jsem pak nastrouhala taky trošku citrónový a pomerančový kůry (kůru pořádně umyjte, pokud nemáte BIO). Všechno jsem promíchala, zakryla, aby to nenačichlo jiným jídlem a nechala uležet přes noc v lednici. Ráno jsem kaši promíchala a nastrouhala do ní ještě půlku jablka nahrubo. Případně můžete lehce naředit mlíkem, pokud je směs na vás moc hustá. Taky případně můžete ještě dosladit sirupem.

Na závěr jsem kaši dozdobila ovocem, granolou a čerstvě nasekanou mátou.

Tak šup do kuchyně.

K.