Recenze knihy Pohoda v kuchyni:

Už dlouho mi v mojí malý kuchařský knihovničce chyběla kuchařka od Jamieho Olivera. Vydal jich opravdu hodně a já se při výběru tý první od něj nemohla rozhodnout. Rozhodovaly detaily jako název knížky, obal a podobně. A právě proto jsem si vybrala Pohodu v kuchyni. Má originální obal, slovo pohoda ve mě vyvolává pocit jednoduchejch a pohodovejch jídel a v knihovně jí to bude určitě slušet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Když mi kuchařka přišla domů, tak se mnou hned první večer usínala. Já totiž místo klasickejch knížek čtu kuchařky. A když říkám, že čtu, tak to myslím tak, že je čtu se vším všudy. Prohlížím si je, čtu si příběhy k jednotlivejm jídlům, čtu si seznamy ingrediencí a čtu si i postupy. Nejsem ten typ člověka, co si koupí kuchařku, otevře ji na straně oblíbenýho receptu a jenom podle toho uvaří. Já prostě potřebuju pochopit, o čem ta kuchařka je.

No a u Jamieho jsem hned na začátku pochopila, že to s tou „pohodou“ nebude tak, jak jsem si to vyložila, když jsem si ji pořizovala. V úvodním textu totiž hned vysvětluje, že tou „pohodou“ myslí jídla, ke kterejm ho váže nějaká vzpomínka z dětství nebo nějaká konkrétní událost. Píše, že „Tahle knížka je v přímém protikladu k mým kuchařkám 15 nebo 30 minut v kuchyni. Většina receptů není nijak rychlá a také není určena ke každodennímu vaření – jsou to jídla pro dlouhé letní večery, útulná domácí posezení, když je venku zima, jídla na víkendy, svátky, prázdniny a oslavy“. Sečteno podtrženo, kuchařka rozhodně není nic pro začátečníky v kuchyni nebo pro lidi, co jídlu nechtěj věnovat ten správnej a potřebnej čas a peníze na kvalitní suroviny.

Já jídlu čas věnuju dost ráda a ještě radši se učím komplikovanější jídla a jejich správný postupy. Kuchařka obsahuje 100 receptů a najdete v ní recepty z celýho světa. Přes Tikku Massalu až po klasický těstoviny z Itálie, musaku z Řecka nebo masovej páj z Británie. Celou knížku doplňujou nádherný fotky Davida Loftuse, ze kterejch vyzařuje přirozenost a Jamieho opravdická láska k jídlu. Nepíšu to jen tak, aby se neřeklo, takhle na mě kuchařka vážně působí.

A abych nezůstala jenom u toho nočního prohlížení, rozhodla jsem se z knížky rovnou vyzkoušet jeden náhodnej recept. Náhodnej říkám proto, že jsem knížku náhodně otevřela a ten recept jsem vytvořila. Je tam totiž tolik skvělejch receptů, že bych se sama pro jeden nerozhodla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jamieho recept:

Gnudi se šalvějovým máslem

Co se týče samotnýho receptu, tak věřte Jamiemu, že když napíše: „Použijte tu nejkvalitnější Ricottu“, tak to myslí vážně. Já totiž koupila sice tu dražší, ale stejně to nebylo dostatečně kvalitní. Přišla jsem na to ve chvíli, kdy jsem chtěla vytvořit z ricotty knedlíčky a hmota nebyla dostatečně tuhá. Poradila jsem si nakonec s použitím lžiček, knedlíčky i tak byly skvělý, ale měla jsem zbytečný komplikace. Prostě když tu nejkvalitnější, tak běžte přímo do prodejny sýrů a kupte ji tam. A o tom ta kniha je. Nic se nesmí ošidit. Chuťově bylo jídlo naprosto výborný a určitě jsem ho nedělala naposledy. Recept najdete zde.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deset faktů o kuchařce: Jamie Oliver – Pohoda v kuchyni
  • Obsahuje 100 receptů a na na konci knížky najdete nutriční hodnoty ke každému z nich
  • Není zaměřená na konkrétní kuchyni – najdete v ní sladké i slané recepty z celého světa
  • Recepty jsou rozděleny do šesti kapitol – Chuť vzpomínek, Jídla pro dobrou náladu, Vyproštováky, Klasika, Zakázané slasti, Sladké mámení
  • Jamie v ní vypráví hodně osobních zážitků, kde vysvětluje svůj vztah ke konkrétnímu jídlu, což z klasické kuchařky dělá i moc hezké čtení
  • Z každého receptu jsem si odnesla něco, co jsem ještě o jídle nebo jeho přípravě nevěděla, takže mi knížka rozšířila obzory a stala se pro mě neskutečně přínosnou
  • Nejedná se o kuchařku se zaměřením na zdravou stravu, spíše na klasická a tradiční jídla
  • Recepty jsou časově i finančně náročnější, takže uspokojí spíš pokročilejší kuchaře
  • Skoro v každém receptu najdete minimálně jednu surovinu, kterou nemáte běžně doma – v některých receptech jsou dokonce suroviny, které u nás seženete dost obtížně
  • Obsahuje spoustu krásných fotek, ale málo fotopostupů – najdete tam spíše fotky hotových pokrmů
  • Díky krásnému a originálnímu látkovému designu se v knihovně hodně vyjímá
Zajímavost na závěr:

V poděkování Jamie děkuje Gennarovi (skvělému kuchaři, který se specializuje na italskou kuchyni a hodně Jamieho naučil) za služby v gastro a porno průmyslu (což je doufám nějakej špatnej překlep? Nebo jenom možná o něčem nevim:D) – a jo, četla jsem i poděkování:D

Pokud vás kuchařka zaujala, můžete na ni mrknout třeba na Martinus.cz, pro které recenze píšu. Odkaz na knihu zde: Jamie Oliver, Pohoda v kuchyni

Tak šup pro ni!

K.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA